Kulen top
Kulen
Slavonski kulen je originalni hrvatski suhomesnati proizvod, nastao dimljenjem i sušenjem svinjskog crijeva koje je nadjeveno smjesom najkvalitetnijeg svinjskog mesa, koje je prethodno samljeveno, i začina.
Ovaj proizvod je zbog načina proizvodnje te karakterističnog područja na kojem je njegova proizvodnja proglašena proizvodom od iznimne važnosti za regiju Slavonije i Baranje kao proizvod koji je obilježio svojim postojanjem povijest, tradiciju i kulturu življenja tog područja.
Slavonski kulen je zaštitni znak Slavonije.
Izrada kulena
U proizvodnji kulena obično se ne dodaje slanina u nadjev, mišićje ne smije biti premasno, ali treba sadržavati  dostatno proraštenog masnog tkiva, što kulen čini sočnim. Ako se pak dodaje slanina, dodaje se do 10% tvrde leđne  slanine i slanine podgrline i nikada se ne miješa meso svinja različitih dobnih kategorija. Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa, a tek zatim but, plećka ili vrat. Iz mesa se pažljivo uklone naslage masnog tkiva, krvnih žila i tvorevina vezivnog tkiva.
Meso se mora dobro ohladiti i ocijediti na 5°C jedan do dva dana, a zatim se melje ili još bolje sitno sjecka nožem. Od začina mesu dodajemo sol, češnjak i blagu crvenu papriku a po želji i nešto ljute. Mesna se masa dobro izmiješa i ostavi odležati nekoliko sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen treba odstajati do osam dana u usoljenom mesu, a potom se dobro poveže uzicom i stavlja na hladni dim nastao sagorijevanjem drva od bukovine, grabovine ili jasena. Dostatno ga je dimiti desetak puta u razdoblju od dvadesetak dana. Treba ga čuvati u hladnoj,
mračnoj i prozračnoj prostoriji na temperaturi oko 16°C i vlažnosti zraka od 70% do 85%., zaštićenoj od insekata i glodavaca. Kulen dozrijeva za konzumaciju nakon devedesetak dana sušenja pri čemu izgubi diotežine zbog eliminacije vlažnosti u procesu sušenja.
Ostali proizvodi
Kobasice
Šunka
Slanina
Čvarci
Ostalo

Meso za kulen
Dimljenje kulena
Kulen narezani